La grande bellezza

Vol van verwachtingen ging ik afgelopen week naar‭ ‬La Grande Bellezza.‭ ‬Iedereen die ik er over‭ ‬sprak was laaiend enthousiast.‭ ‬En inderdaad,‭ ‬met het eerste shot word je onmiddellijk‭ ‬in de film getrokken.‭ ‬Het oog wordt gestreeld met Rome in zonnige kleuren met daarbij een koor dat prachtig zingt.‭ ‬In de volgende scène wordt Jep Gambardella geïntroduceerd op een feest met harde muziek en allerlei gekke figuren.‭ ‬Jep wordt‭ ‬gespeeld‭ ‬door Toni Servillo en hij is de hele twee en een half uur een plezier om naar te kijken.‭

Jep Gambardella is een‭ ‬65-jaar oude man die in zijn jonge jaren een baanbrekend boek heeft geschreven en nu nog steeds op de roem daarvan leeft.‭ ‬Hij is journalist maar we zien hem vooral in het nachtleven van Rome.‭ ‬Hij gaat naar feestjes die tot diep in de‭ ‬nacht duren of heeft gesprekken met zijn vrienden op zijn dakterras dat op het Colosseum uitkijkt.
De regisseur Paolo Sorrentino kun je kennen van zijn laatste films‭ ‬Il Divo‭ ‬(2008‭)‬ en‭ ‬This Must Be The Place‭ ‬(2011‭)‬.‭ ‬Maar met‭ ‬La Grande Bellezza‭ ‬heeft hij verreweg de meeste aandacht gekregen.‭ ‬De film is op vele filmfestivals voor verschillende prijzen genomineerd en heeft er hiervan ook een indrukwekkend aantal gewonnen.‭

Ondanks de vele mooie elementen kwam ik niet zo enthousiast uit de film als ik had verwacht.‭ ‬Misschien kwam het door de hoge verwachtingen die zich door alle positieve verhalen hadden gevormd,‭ ‬ik weet het niet.‭ ‬Het eerste uur was inderdaad adembenemend,‭ ‬vooral door mooie beelden en het acteerwerk van Toni Servillo.‭ ‬Maar na een uur of anderhalf wordt het minder interessant.‭ ‬De beelden zijn nog steeds mooi,‭ ‬maar het verhaal voegt weinig meer toe.‭ ‬De semi-‭ ‬intellectuele discussies die op het dakterras worden gehouden worden voorspelbaar.‭ ‬Het Vaticaan wordt in het verhaal verweven,‭ ‬deze wordt sterk bekritiseerd.‭ ‬Maar op een gegeven moment komt er een heilige ten tonele en er wordt gesuggereerd dat zei wel echt heilig is.‭ ‬De kritiek op de kerk voegt weinig toe en zeker als vervolgens gesuggereerd wordt dat er echte heiligen bestaan.‭ ‬In de film komen twee keer computer geanimeerde dieren voor,‭ ‬dit is jammer omdat alle beelden prachtig zijn maar deze dieren zien er nep uit.

Al met al blijft‭ ‬La Grande Bellezza een enorme aanrader,‭ ‬een van de mooiere films van‭ ‬2013.‭ ‬Maar bij alle roem die de film krijgt mogen wat kanttekeningen worden geplaatst.‭ ‬De eerste anderhalf uur zijn erg sterk,‭ ‬jammer dat het laatste uur afdoet aan het geheel.‭
De aftiteling wordt door andere recensenten beschreven als prachtig,‭ ‬maar een langdradige aftiteling met filmbeelden er onder zonder dat er daarna nog iets komt was naar mijn mening eerder een afbraak dan een toevoeging.‭ ‬Als je de film nog niet gezien hebt,‭ ‬zeker gaan‭! ‬Wie weet blijkt het toch een van de mooiste films te zijn die je ooit hebt gezien.

Trailer van‭ ‬La Grande Bellezza:‭ ‬http://www.youtube.com/watch?v=KqMhf9utyWQ

Lottie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s