A Strange Love Affair With Ego

Iedereen kent er wel één: de persoon met Het Perfecte Leven™. Hun social media staan vol met zonovergoten foto’s van ludieke vakantiebestemmingen, hippe feestjes, creatieve prachtprojecten, knappe vrienden die uit een modetijdschrift lijken geknipt, en andere jaloersmakende zaken. Een Instagram-waardig bestaan. Ze lijken iedereen te kennen, overal te zijn, alles te kunnen. Die persoon. Die ken je wel toch?

In “A Strange Love Affair With Ego” gaat regisseuse Ester Gould op zoek naar het verhaal achter dat soort mensen. Aan de hand van het verhaal van haar zus Rowan, ook zo’n type met een groot zelfvertrouwen en feestelijk leven, gaat Gould op zoek naar de voor- en nadelen van een hoog zelfbeeld. We volgen een aantal personages die Gould koos omdat ze haar deden denken aan haar zus in verschillende fases van haar leven. Zijn ze echt zo zeker van zichzelf? Of schuilt er toch iets achter het gezicht van glitter en volle agenda’s?

In plaats van de welbekende voice-over gebruikt Gould geschreven teksten om het verhaal van haar zus te vertellen. Dit geeft de kijker een rustmoment tussen de scenes van de drukke wereld van Gould’s personages. Alles wordt gevangen in prachtige, poëtische beelden, waardoor de documentaire een morbide sereniteit krijgt die het onderwerp goed bijstaat. Dat terwijl de inhoud van wat er verteld wordt niet altijd even rooskleurig is.

De film wandelt op de dunne lijn tussen persoonlijk en universeel, tussen dromerig en rauw, illusie en werkelijkheid. En zo worden we meegesleurd in een pijnlijk actueel onderzoek naar de net zo lastige grens tussen zelfvertrouwen en zelfoverschatting.

Het mooiste is nog dat Gould erin is geslaagd een documentaire te maken over narcisme en ego zonder dat zij belerend is. Door het uitblijven van een oordeel draagt de film onvoorwaardelijke liefde uit. Voor een zus, misschien, maar vooral ook voor mensen. Mensen met een groot ego en een klein hartje. Mensen die ook allemaal gewoon hun best doen. Met of zonder Instagram-filter.

A Strange Love Affair With Ego won op het IDFA festival 2015 de prijs voor Beste Nederlandse Documentaire.
Op 25 januari 2016 organiseert LA RIOT een speciale vertoning in aanwezigheid van de maakster.
Voor meer info, check het Facebook-evenement: https://www.facebook.com/events/1752127938351257/

Geschreven door Fey Lehiane

Fey Lehiane

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s