Marriage Story

Stel je voor: je zit in de woonkamer en je ouders hebben ruzie. Echt ruzie. Het gaat niet over het uitlaten van de hond of over de afwas, maar over het echte leven. Je vader heeft dingen beloofd en niet waar kunnen maken, je moeder heeft je vader niet genoeg vrijheid gegeven. Dit beschrijft een van de meest wringende scenes in Marriage Story van Noah Baumbach. Alleen zijn het niet je ouders die ruzie maken, maar de hoofdpersonages Charlie (Adam Driver) en  Nicole (Scarlett Johansson) die al jaren getrouwd zijn en nu gaan scheiden. In de loop van deze steeds heftiger wordende ruzie komt de camera steeds dichterbij de gezichten van de twee acteurs – met op het moment van de climax afwisselende close-ups van hun gezichten.

De verhaallijn van Marriage Story is, net als de titel, simpel. Een theaterregisseur uit New York wordt verliefd op een actrice uit Los Angeles, ze krijgen een kind – en nu gaan ze uit elkaar. Binnen de eerste 10 minuten van de film leren we van de twee personen houden, om vervolgens te ontdekken, dat zij niet meer van elkaar houden. En dit blijkt niet simpel, maar heel complex te zijn. Nicole zelf zegt dan ook: “It’s not as simple as not being in love anymore.”  Met hulp van de advocaten worden Charlie en Nicole steeds verder weg van elkaar gedreven, dit leidt tot onbegrip aan beide kanten. De frustratie hoopt op als blijkt dat de voogdij van hun zoontje op het spel staat. De vraag is al snel niet meer of dit wel goed komt, maar in hoeverre ze aan het eind van het proces nog op een respectvolle manier met elkaar om kunnen gaan. 

Marriage Story speelt met een tragische verhaallijn en perfect getimede komische elementen. Een lach blijft al gauw in je keel steken, zoals op een diep treurige scène een glimlach volgt. De komische scènes worden ondersteund door personages zoals de zus en moeder van Nicole en de advocaten van Charlie – die in tegenstelling tot Charlie en Nicole veel eenzijdiger zijn en af en toe onnodige clichés belichamen. De zware scènes worden gedragen door Adam Driver en Scarlett Johansson, die op bewonderenswaardige wijze de emoties van hun personages overbrengen, die niet alleen tijdens ruzies tot uiting komen, maar in feite tijdens elke interactie tussen de twee. 

Kortom: een must-see film die een krachtig verhaal vertelt en keer op keer je hart breekt.

Geschreven door Luca Deutinger

lucadeutinger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s