Heli

De laatste tijd horen we veel gruwelijke verhalen omtrent het drugsconflict in Mexico. Mensen worden ontvoerd, gemarteld en onthoofd; allemaal met het doel de drugshandel te beschermen en respect af te dwingen bij de tegenstanders van de drugskartels. Met zijn film Heli wil Spaanse regisseur Amat Escalante de menselijke kant van het conflict laten zien.

De film vertelt het verhaal van een jonge man, Heli, die onbedoeld te maken krijgt met één van de beruchte drugsbendes. Het (veel oudere) vriendje van Heli’s kleine zusje heeft een paar pakketjes coke in Heli’s watertank verstopt. Als de bendeleden hem, vermomd als politie, komen halen, schieten ze zijn hele huis overhoop. Ze nemen hem, zijn zusje en haar vriendje mee naar hun huis, waar een paar kinderen een videospelletje aan het spelen zijn in de woonkamer. In deze kamer volgt een afschuwelijke martelscène, waarbij zelfs het geslachtsdeel van een van de mannen in brand wordt gestoken (bij deze scène verliet een groot aantal bezoekers de zaal, toen ik de film in de bioscoop zag).


Je zou denken dat nu bijna het hele verhaal al verklapt is, maar het gaat er juist om wat er hierna met Heli gebeurt. Zo wordt in de nasleep van het martelverhaal aan de kaak gesteld hoe het politiesysteem corrupt is geworden en hoe mensen, die na een aanvaring met een van de drugsbendes hulp nodig hebben, verwaarloosd worden. Het is tenslotte dagelijkse kost geworden voor de Mexicanen: om de haverklap worden lijken en onthoofde hoofden gevonden.

Zo zien we in Heli de andere kant van het drugsconflict en wat dit voor effect kan hebben op de levens van vele Mexicanen. De film bevat zeer sterke beelden en zit goed in elkaar: de verhaallijnen worden op subtiele wijze, zonder al te veel woorden, verteld. Escalante won met deze film dan ook de prijs voor beste regisseur bij Cannes.


Het acteerwerk voelt echter vaak wat passief aan, alsof de acteurs niet zo betrokken zijn bij het verhaal. Dit kan te maken hebben met mijn verwachtingen van de film – ik had gehoopt op groots drama – en zal waarschijnlijk voor de meesten de film niet minder sterk maken. Voor wie zich interesseert voor de problemen omtrent het drugsconflict in Mexico en tegen een stootje kan, is Heli zeker aan te raden.


Geschreven door Emily Rhodes
Emily

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s