Club Sandwich

De low budget film Club Sandwich speelt zich af in een Mexicaans vakantieoord.  Daar verblijven alleenstaand moeder Paloma en haar zoon Hector. In het vakantieoord is niet zo veel te doen of te zien.  Er zijn nauwelijks gasten.  Het zwembad ligt er verlaten bij.  Aan de beginscènes wordt duidelijk hoe de relatie tussen moeder en zoon in elkaar zit.  Paloma’s leven draait om haar zoon Hector, een tiener van een jaar of 15. Paloma en Hector vermaken zich uitsluitend met elkaar.  Ze nemen af en toe een duik in het zwembad, spelen gezelschapsspelletjes en kijken tv op hun schamele hotelkamer.  Maar terwijl Paloma haar vakantie zonnebadend doorbrengt, spelen Hectors hormonen op: hij denkt steeds vaker aan seks en zou ook graag het een en ander uitproberen. Dan ontmoet hij de 16-jarige Jasmin. Hoewel de twee niet gek zijn op elkaar, beleven ze hun eerste nacht samen – iets waar moeder Paloma het moeilijk mee heeft. De symbiotisch innige relatie die ze heeft met haar zoon is blijkbaar eenzijdiger dan ze zich tot dan toe realiseerde.

Terwijl Club Sandwich ogenschijnlijk een eenvoudig verhaal is, bevat de film een interessante gelaagdheid.  Neem alleen al de titel: een club sandwich bestaat uit drie laagjes brood. Dit is natuurlijke een verwijzing naar de interactie tussen Paloma, Hector en Jasmin. Facetten van deze moeder-zoon-relatie worden subtiel en tegelijkertijd confronterend blootgelegd.  Enerzijds heeft moeder een aantal aspecten van haar leven opgeofferd ten bate van de relatie met haar zoon en anderzijds zien we hoe verstikkend dat soms is voor de zoon.

Wat ik bijzonder mooi vind aan deze film is de zeer herkenbare manier waarop dit in scène is gebracht: zonder verfraaiing – geen ‘special effects’, geen emotiewekkende muziek, gewoon rauw.  De scènes – die zich soms kenmerken in een functionele traagheid en een stilistische fotografie – spreken voor zich. Dat laat ruimte voor luchtigheid en humor.

Club Sandwich is een vermakelijke en herkenbare film, die door expliciet weinig te zeggen, impliciet zoveel vertelt.

Maar hoe maak je nu eigenlijk een Club Sandwich?

geschreven door Figen

 

LA RIOT

Een reactie op “Club Sandwich

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s