SERGIO HERMAN, FUCKING PERFECT

Vroeger maakten mijn vrienden en ik grapjes over chique restaurants. Dan legden we een enkel doperwtje op het bord en dan noemden we het gerecht ‘le doperwtje’. Sergio Herman zou hier denk ik niet om kunnen lachen. Hij is namelijk de beste chef-kok van Nederland. Hij was de chef-kok van het restaurant van Oud-Sluis, dat wel drie Michelin sterren had verkregen. Op het hoogtepunt van zijn succes besloot hij Oud-Sluis echter te sluiten. Hij wilde namelijk een nieuw restaurant openen in Antwerpen: The Jane. ‘Het Zeeuwse boertje vertrekt naar de stad’, zegt hij met een lichte grijns.

Maar wie is Sergio Herman? Op deze vraag krijgen we haast geen antwoord. Sergio praat niet zoveel en zit vrijwel altijd met zijn hoofd bij het werk. Echter, als hij in de keuken staat merk je dat dit zijn habitat is. Als een echte dictator heerst hij over zijn bemanning. Hij roept om zich heen: ‘WORDT DIT EEN GOEDE WEEK!?’ en een koor van mannen roept: ‘JA!’.

Bij hem thuis is het echter stil. Zijn vrouw, de tv-presentatrice Ellemieke Vermeulen, vertelt met een glimlach dat hij er nooit echt is, en als hij er is zit hij met zijn hoofd ergens anders. Ook vertelt ze dat ze zich zorgen maakt om Sergio’s gezondheid…

Dit is ook geen wonder, aangezien hij al 25 jaar 19 uur per dag keihard werkt. En dat harde werken eist zijn tol. Zijn vrouw laat een kast zien die vol staat met pillen voor Sergio. ‘Ik verwacht elk moment een telefoontje van het ziekenhuis dat mijn man een hartaanval heeft gehad’, zegt Ellemieke met een twijfelachtige glimlach. ‘Hij leeft op adrenaline.’

Hij is een kok met een onstilbare honger naar perfectie.

Het matige camerawerk en de raffelige montage van de film is jammer. Maar wat meer stoorde is dat de kijker vrij weinig te weten komt over Sergio. Hij laat zichzelf niet zien. We krijgen alleen zijn wereld te zien en van daaruit kom je wat over hem te weten.

Desondanks is het zeker een aanrader. Het is bizar om te zien hoe iemand zich totaal aan iets overgeeft. Want Sergio neemt geen genoegen met perfect. Het moet ‘fucking perfect’ zijn..

 

Geschreven door Paola Scholte

Paola

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s