Le Meraviglie

Het Italiaanse – Zwitserse – Duitse Le Meraviglie (de wonderen) vertelt het verhaal van een traditionele familie die van bijenteelt en de honing leeft. Het gezin woont op een boerderij op het platteland in Umbrië, ver weg van de bewoonde en moderne buitenwereld; zo wilt en ziet vader Wolfgang (Sam Louwyck) het graag. Tienerdochter Gelsomina (Maria Alexandra Lungu) is de spil van het gezin; ze heeft aanleg voor het bijenhouden en runt samen met Wolfgang het bedrijf. Wolfgang is een statige man die aanzien afdwingt; op een bijna dictatoriale manier schreeuwt hij zijn zus, vrouw en hun vier dochters bevelen toe. Er is een duidelijke rolverdeling binnen het gezin; vader maakt de dienst uit en wenst geen tegenspraak.

De bijenteelt waarvan het gezin leeft is kleinschalig, waardoor het financieel gezien moeilijk is om rond te komen. Wolfgang vindt een mogelijke oplossing voor dit probleem door de Duitse Martin in huis te nemen. Martin is een beschadigde tiener; hij heeft meerdere keren vastgezeten voor (kleine) vergrijpen. Door een aantal maanden bij het gezin in te trekken gaat hij de laatste fase van zijn rehabilitatieprogramma in. In ruil hiervoor krijgt Wolfgang een financiële bijdrage, die het gezin zo nodig heeft. Martin is een erg stille jongen, die bovendien geen woord van het voornamelijk Italiaans sprekende gezin verstaat, maar onder Gelsomina’s hoede verovert hij al snel een plek in het gezin. Gelsomina en Martin hebben elkaar nodig, elk op hun eigen manier.

Als het gezin op een dag gaat zwemmen in het nabijgelegen meer, raken ze betrokken bij de opnames voor een promo van een nieuw televisie programma. De engelachtige, bloedmooie presentatrice (Monica Belluci), die een grote indruk op Gelsomina maakt, vertelt het gezin dat ze in het programma op zoek zal gaan naar het beste streekproduct van de regio. Gelsomina is dolenthousiast en wilt niets liever dan mee doen aan het programma, maar Wolfgang vindt het maar niks en wilt zijn gezin het liefst op veilige afstand van de buitenwereld houden. In het geheim schrijft Gelsomina het gezin toch in voor de wedstrijd, met alle vergaande gevolgen van dien.

Le Meraviglie is een oprechte film die je raakt, dit komt vooral door het rauwe randje dat Wolfgang er aan geeft, die met zijn geschreeuw en houding echt op je huid gaat zitten. Regisseuse Alice Rorhwarcher heeft met Le Meraviglie een prachtige film neergezet, die tegen de achtergrond van het mooie Umbrië en de ingewikkelde familie hiërarchie bijna als een sprookje voelt.

Geschreven door Annelies 

Annelies Bontjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s