American Honey en de Amerikaanse Droom: 7 Filmtips

From rags to riches. Dat is waar mensen op hoopten wanneer zij New York binnenvoeren en het Vrijheidsbeeld uit de mist opdoemde. Men kwam naar Amerika om een nieuw, beter leven op te bouwen. Deze hoop komt voort uit de Amerikaanse Droom. Met hard werk en een rotsvaste overtuiging in eigen kunnen kan men een fortuin vergaren en geluk vinden. Tegenwoordig vliegen mensen naar New York en zien zij het Vrijheidsbeeld slechts als stip beneden. Met name sinds de financiële crisis van 2008 is het nog maar de vraag in hoeverre deze Amerikaanse Droom in de werkelijkheid gegrond is. George Carlin zei dan ook ooit dat je slapende moest zijn om in de Amerikaanse Droom te geloven.

American Honey vraagt zich dit ook af. De film volgt een groep jongeren die zich in uitzichtloze situaties bevinden en geld willen verdienen met het verkopen van magazines. Voor hen is de Amerikaanse Droom een laatste strohalm om hoop in de toekomst te houden. Echter is hun versie van de Amerikaanse Droom een geperverteerde. Waar de Onafhankelijkheidsverklaring het heeft over het nastreven van een gelukkig leven, lijkt het bij deze magazine verkopers vooral te gaan om een surrogaatversie van geluk: het vergaren van zoveel mogelijk geld. In het tonen van een ander Amerika, waar mensen in de steek zijn gelaten door de Amerikaanse Droom en een geperverteerde nachtmerrie van het geld aanhouden, is American Honey niet de eerste. Voor wie na American Honey verder wil reizen in dit andere Amerika zijn de volgende films een aanrader.

spring-breakers-1
Spring Breakers
 • Spring Breakers

  Deze film lijkt het meeste op American Honey. Beide volgen jongeren in hun hedonistische uitspattingen en verering van het grote geld. Maar waar American Honey vooral meeslepend is door de camera onderdeel van de groep te laten worden, is Spring Breakers juist een messcherpe satire die het klaarspeelt om de Spring Break om te toveren tot een transcendentale spirituele ervaring.
 • Gummo

  Van dezelfde schrijver/regisseur als Spring Breakers kan ook Gummo niet ontbreken in het lijstje. American Honey laat Star nog dromen hebben over de toekomst. In de apocalyptische stream of consciousness van Gummo zijn er geen dromen meer. Het volgt mensen in Flyover Country die alle hoop verloren hebben en de kijker meetrekken in het zwarte gat van arm Amerika.
Gummo
Gummo
 • The Bling Ring

  Waar de jongeren van American Honey alleen maar dromen van rijkdom en Star van geluk kan spreken als ze in een riant huis wordt uitgenodigd, daar proberen de jongeren van The Bling Ring meer van deze ervaring mee te pakken. In deze satire over de omgang met sociale media breken ze in bij de huizen van celebrities, om zich te vergapen aan hun succes en er over op te scheppen tegen hun vrienden.
 • Pain & Gain

  American Honey blijft voornamelijk vanuit het perspectief van een vrouw kijken. Bij Pain & Gain wordt gekeken vanuit het mannelijke perspectief. Op energieke wijze wordt de draak gestoken met de connectie tussen de machocultuur met de spierbal als statussymbool en de Amerikaanse Droom met het geld als statussymbool.
47660858.cached
The Bling Ring
 • The Wrestler

  Mannelijke trots speelt ook een rol in The Wrestler, waar Mickey Rourke op fenomenale wijze een worstelaar speelt die noodgedwongen moet stoppen voor zijn gezondheid. De arme buurten die Star aandoet in American Honey komen hier op indringende wijze naar de voorgrond. De schaduwzijde van de zucht naar roem die de Amerikaanse Droom oproept wordt hier goed kenbaar.
 • Wendy and Lucy

  Nog indringender is het portret van een zwervende vrouw die haar hond kwijt raakt. Waar American Honey’s rondzwervende crew opzwepend wordt getoond en een air van romantiek behoudt, is deze romantiek verdwenen in Wendy and Lucy’s vagebond. Hier zien wij iemand die de Amerikaanse Droom laat voor wat het is en terug wil gaan naar wat werkelijk gelukkig maakt: vriendschap.
wendy-and-lucy-1200-1200-675-675-crop-000000
Wendy and Lucy
 • The Neon Demon

  Vriendschap is juist niet wat Jesse weet te vinden als aspirerend model in The Neon Demon. In American Honey zien wij al hoe de Amerikaanse Droom tot felle competitie kan leiden met de vuist gevechten tussen de losers van de week. In deze betoverende surrealistische wereld van Los Angeles wordt het zelfs letterlijk een oorlog van allen tegen allen. Voor wie op de perfecte foto komt te staan.

Geschreven door Sjoerd van Wijk

Sjoerd van Wijk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s