Workshop: Spoetnik

In april gingen we aan de slag met de eerste LA RIOT workshop! Te gast hadden wij leerlingen van de middelbare school IVKO (Amsterdam). Samen met Rialto gaven we een speedcursus recensies schrijven. We vertoonden twee korte films, Spoetnik en Gratis, in tweetallen schreven zij vervolgens over een van deze films een korte recensie. De beste recensie publiceren wij hier!

SPOETNIK

BAF! Daar ligt hij dan, plat op zijn bek. Voor een frietkot. Er komt een man naar hem toe die zich voorstelt als Gilles. Hij neemt hem mee naar zijn frietkot. Stukje gehaktbal, stukje ui, stukje gehaktbal, stukje ui. Het dendert door je hoofd. Want Sam werkt vanaf nu in het frietkot, bij Gilles.

De beelden waren wat stroefjes, het was allemaal net iets te lang en onduidelijk. Om de film wat vlotter te laten verlopen, hadden de beelden wel wat sneller gemogen. We hoeven namelijk niet twee minuten te kijken naar een prostituee die een spoetnik eet met veel te veel curry op de rug van een brede man.

Het acteerwerk was daarentegen erg goed. Met weinig spraak werd er toch een bijzonder verhaal gecreëerd. Stil spel maakte het verhaal magisch. Deze stille emotie werd vooral duidelijk gemaakt met de close-ups. Lang, maar goed. De tranen die over de wangen rolde van de acteurs, maakten het dat er geen tekst nodig was om het verdriet van de persoon te begrijpen. Je kreeg medelijden met de acteurs.

De locatie was zeer goed gekozen. Het zag er verlaten uit, wat een bijzondere sfeer creëerde, die goed paste bij de verhaallijn. Het frietkot paste totaal niet bij de locatie, maar dat maakte het juist wel grappig. De draaiende spoetnik er bovenop kwam over als een soort grapje.

Deze film was bijzonder. Bijzonder op zijn eigen manier. De onduidelijkheid gaf een speciale structuur in de verhaallijn wat het aandoenlijk maakte.

Aantal sterren: 3

Goed Opgelet?Goed Opgelet?Goed Opgelet?Goed Opgelet?Goed Opgelet?Goed Opgelet?Goed Opgelet?Goed Opgelet?

Geschreven door Marinka Heijm en Sylke Heijmans (IVKO)

LA RIOT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s