Broers

“Dat jij zijn broertje bent. Dat kan toch niet iedereen zeggen.”

Beeld je eens een grote broer in. Gedaan?

Er staat een grote jongen, breed lachend, met de handen in zijn zij, steunend op één been en je denkt bij jezelf: deze jongen weet het allemaal. Hij is groter, ouder, wijzer en heeft meer dingen gedaan, misschien wel seks of drugs ofzo, en hij heeft zeker meer gezien, zoals verre landen en onbereikbare mensen.

Luuk (Jonas Smulders) komt als kersverse student met een paar verhuisdozen aan bij het studentencomplex waar zijn grote broer Alex (Niels Gomperts) woont. Behalve een paar spulletjes heeft Luuk nog niets in de grote stad. Het is zomer en Alex neemt zijn kleine broertje hartelijk in ontvangst. Luuk mag op een matrasje in Alex’ rommelige studentenkamer slapen en eventjes delen ze alles, maar al snel laat Alex niets meer van zich horen. Wanneer Alex plots ‘s nachts met een grote wond op zijn gezicht zijn kamer binnen komt stormen en wat spullen bijeen graait is Luuk meteen alert. ‘Wat ga je doen?’ ‘Weg…’ ‘Waarheen?’ ‘Waar dan ook.’

Luuk volgt Alex op een lift-avontuur dat leidt naar Zuid-Frankrijk. Daar in een klein onbeduidend dorpje in de bergen ontmoet Luuk tijdens een vuurfeest Josephine (Christa Théret), een mooi, geïnteresseerd Frans meisje. Josephine valt echter al snel op de charmantere Alex. Gefrustreerd maakt Luuk een radicale keuze.

Luuk kijkt zozeer op naar Alex, dat we vrijwel niets over hemzelf leren. Hij is nieuw, jong, onervaren: hij is een nog onbeschreven blad. Het karakter van Alex is het andere uiterste: hij is een levensgenieter, een flierefluiter, maar hij is ook roekeloos en zoekt bijna pathologisch gevaar op. Toch lijkt Alex bijna onsterfelijk…  Luuk staat constant voor de keuze in hoeverre hij zijn broer moet blijven volgen. Zal hij eeuwig in de schaduw van Alex blijven of weet hij Alex te overtreffen?

Alle shots zijn vanuit de hand gefilmd. Dit maakt dat het beeld een vrije of losse kwaliteit heeft, maar niet altijd ontzettend scherp is. Er is veel buiten gefilmd met natuurlijk licht. De camera staat vaak dicht op de hoofdpersonen. In losse, intieme close-ups is te zien hoe Luuk’s glimlach elk seizoen zelfverzekerder wordt. In het begin van de film blijft de camera voornamelijk dicht op de huid, later wordt dit steeds vaker afgewisseld met wijde shots van de mooie Franse omgeving.

Ik blijf, zelfs nu ik de film heb gezien en herzien, ambivalent of ik Broers een goede film vind of niet. De eerste helft van de film staat me wat tegen. De karakters zijn nog vrij plat. Luuk is heel erg jong, onervaren en onschuldig terwijl Alex heel erg de stoere flierefluiter is. De oppervlakkigheid van de karakters wordt versterkt door een gebrek aan boeiende en geloofwaardige dialoog. Er zitten zowel een aantal flashforwards en -backs in als droombeelden, die abrupt en amateuristisch zijn ingezet en verwarrend werken. Langzaam bloeit de film echter op om na een uur in volle bloei te staan: in de prille lente leren we Luuk beter kennen en in flashbacks (die hier wél werken) leren we in warme zomerse tinten ook Alex kennen.

Voor hen die meer diepgang zoeken (in film, in het leven) is deze film in eerste instantie wellicht wat teleurstellend. Met de woorden van de regisseur, Bram Schouw, in het achterhoofd krijgt het verhaal meer gelaagdheid. Het verhaal gaat immers volgens Schouw niet slechts over de speciale band tussen Luuk en Alex. Alex is een romantische figuur zoals iedereen er wel eentje kent. Iemand die met volle teugen leeft, een hoogvlieger, iemand die altijd voor de vrijheid kiest, iemand die snel veel wint en vervolgens alles in één klap verliest. We kunnen bijna niet anders dan opkijken naar deze figuur. Hoe we ook proberen, we komen toch nooit echt in de buurt van een zo’n onnavolgbaar persoon. Behalve, in zekere zin, Luuk, die immers het broertje is van hoogvlieger Alex. En wie kan dat verder van zichzelf zeggen?

 

Geschreven door Fieke Bakker

FiekeBakker

LA RIOT'er

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s