De Libi

De Libi vertelt een dag uit het leven van twee middelbare scholieren, Bilal en Gregg, van respectievelijk Marokkaanse en Surinaamse afkomst. Op een zomerdag waarop ze eigenlijk voor hun examens zouden moeten leren, laten ze school links liggen en hebben ze maar één doel voor ogen: op de gastenlijst komen van de Jimmy Woo. 

De film doet denken aan de klassieker Ferris Bueller’s Day Off uit 1986, waarin Ferris een vriend overhaalt om een absurde en onvergetelijke spijbeldag te nemen. In De Libi heeft echter de één de ander niet nodig om te rebelleren. De twee vrienden roken een jointje, stappen in hun Canta LX en wat volgt is een snelle roadmovie door Amsterdam, waar de jongens van de ene absurde situatie in de andere belanden. Alle situaties en personages zijn net iets te overdreven, en er wordt door Bilal en Gregg net nog een schepje bovenop gedaan. Zo worden ze op een drugsfeestje meteen gezien als de dealers en sturen ze net iets te naïeve toeristen naar Amstelveen  – nadat ze ze beroofd hebben. De Libi vervalt overduidelijk in clichés over sociale ongelijkheid – de vrienden staan overal waar ze komen eigenlijk al 1-0 achter – maar niet op een manier die aan de luchtigheid van de film onderdoet. De film blijft grappig en vrolijk, al bevat elke grap natuurlijk een kern van waarheid.

De Libi laat proeven van de vrijheid, al is het maar voor één dagje. Een mooie ode aan het hedendaagse Amsterdam. Het best te bekijken in een bioscoop in het centrum, zodat je daarna meteen zelf het nachtleven in kan stappen.

 

Geschreven door Isa Vroom

 

 

 

Isa Vroom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s