Jeanne d’Arc

Jeanne d’Arc is een figuur met vele gezichten. Ze is door bijna alle denkwijzen als boegbeeld gebruikt, van rechtse nationalisten tot feministen. Ze is een caleidoscoop: je kan haar verhaal op veel verschillende manieren belichten, waarmee er telkens een nieuw moraal verschijnt. Dit heeft ook een keerzijde, want juist door die maakbaarheid lijkt haar eigen stem een beetje verloren te zijn gegaan. Ze is opgebouwd uit allerlei invalshoeken van andere mensen, als een soort een collage. Ik heb geprobeerd die gelaagdheid te vertalen naar een echte collage. Wel met een feministisch randje, want dat blijft toch mijn favoriete lezing van haar. Jeanne als jong meisje in jongenskleren die vastberaden even de Fransen komt redden. Iemand die blindelings vertrouwt op haar eigen kunnen; iets waar ik zelf nog wat van kan leren.

Geschreven door Anne Oort

anneoort

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s