Just 6.5 (NL)

Het snelle tempo van Just 6.5 (regisseur: Saeed Roustayi) wordt meteen vanaf het begin duidelijk. De achtervolging door de straten van Teheran met een tragisch einde zet je op het puntje van je stoel. Het snelle tempo wordt de gehele film doorgetrokken. Indrukwekkend zijn de achtervolgingsscènes, maar ook de dialogen tussen de hoofdpersonages. De politieman Samad Majidi is een vurige man, evenals de grote crimineel: Nasser Khakzad. 

Just 6.5 laat realistische beelden van het dagelijks leven op het politiebureau zien: indrukwekkende scènes in propvolle cellen. De problematiek rondom de drugshandel in Teheran wordt gedurende de film van verschillende kanten belicht. Aan de ene kant zijn er de politieagenten, die worstelen met onrecht dat hen wordt aangedaan en waar ze vervolgens professioneel mee om moeten gaan. Terwijl ze de verleiding van omkoping moeten weerstaan, staan ook zij onder het vergrootglas als het gaat om het in beslag nemen van drugs: zodra er iets mist, zit je zelf ook in de cel. We zien ook hoe een jonge jongen met zijn vader in de cel terecht is gekomen. Hij komt in een moeilijke positie terecht waarin hij of zijn vader de cel in moet sturen, of zichzelf. Hij zit samen in de cel met Nasser Khazad, die de drug lord belichaamt en met zijn mooie, schone kleding niet tussen de door hun verslaving afgetakelde mannen om hem heen past., Sterker nog, hij is de reden waarom deze mensen in die positie terecht komen. Zelf is hij het hier niet mee eens: het is hun keuze, en hij heeft bewust gekozen voor een rijk leven, zodat hij zijn familie een betere toekomst kan bieden. De rol van zijn familie wordt tegen het einde van de film aan duidelijk, wat de slotscène van Just 6.5 wrang maakt. Hij is een crimineel, maar ook een mens – en dat maakt deze film op pijnlijke wijze duidelijk.

De film verlangt veel van de kijker. Er wordt snel gesproken, verschillende namen van criminelen vliegen heen en weer en er gebeurt veel. Dat maakt de film tot een spannende en thematisch uitdagende film. Je bouwt een band op met de protagonisten, crimineel of niet. 

Geschreven door Luca Deutinger

lucadeutinger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s