Night of the Kings

Met Night of the Kings – La Nuit des Rois  – waagt regisseur Phillipe Lacôte, afkomstig uit Ivoorkust, zich opnieuw aan een speelfilm na zijn succesvolle Run (2014). Night of the Kings debuteerde op het Venice International Film Festival 2020, werd gescreend op het IFFR 2021, en kwam zelfs op de International Feature Film Shortlist van de Oscars.

MACA Prison, Ivoorkust. Een beruchte gevangenis waar niet de bewakers, maar de gedetineerden de baas zijn. Hier zijn ongeschreven regels en tradities heilig, en heeft overtreding daarvan de dood tot gevolg. De opperleider – de ‘dangôro’ – Zwartbaard (Isaka Sawadogo) is oud, ziek en zwak, en moet volgens de regels plaats maken voor nieuw leiderschap. In MACA Prison heeft dat maar één betekenis: ritueel zelfmoord plegen. Het moment nadert, de spanning binnen de gevangenis stijgt. De gedetineerden willen bloed zien. Gelukkig voor Zwartbaard is er een Bloedmaan op komst; er wordt een ‘Roman’ aangewezen die de hele nacht een verhaal dient te vertellen. Deze gebeurtenis kan de boel voor een tijdje sussen. De uitverkorene is de naamloze hoofdpersoon (Bakary Koné), een kersverse gedetineerde uit de sloppenwijken van Abidjan. Als de nacht valt en de Bloedmaan schijnt, begint de Roman met zijn verhaal. Maar wat hij niet weet, is dat het einde van zijn verhaal ook daadwerkelijk einde verhaal betekent…

Lacôte laat in zijn nieuwste project de wereld kennis maken met de relatief onbekende culturen en geschiedenis van Ivoorkust, verweven in een persoonlijk narratief over het leven in een van ’s werelds meest beruchte gevangenissen. Een ingenieuze, maar nog complexere opgave. Misschien iets te complex. De veelvuldige sprongen in tijd en verhaal maakten beide verhaallijnen soms onmogelijk te volgen, waardoor ik zo nu en dan met fronsende wenkbrauwen naar de tv zat te kijken. Ik zag waar Lacôte heen wilde met zijn narratief, maar helaas is het hem niet gelukt om alles aan elkaar te knopen. Hoewel het scenario verhaaltechnisch misschien meer in zijn mars had, sprongen de spectaculaire beelden en overweldigende energie desalniettemin van het scherm af, wat resulteerde in een al met al entertainende ervaring. Lacôte zet niet alleen zijn eigen (ontwikkelende) kunsten in de schijnwerpers, maar ook die van zijn land, Ivoorkust. Het is een uitnodiging om de rijkdom aan culturen en geschiedenis te verkennen en een waarschuwing om de talentvolle cast en crew goed in de gaten te houden.

Night of the Kings is binnenkort te zien in Rialto!

Geschreven door Daan Robberse

daanrobberse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s