Mitra

Wat wil jij dat de waarheid is?

Mitra is een emotionele zoektocht naar de waarheid en het oordeel dat hieraan hangt. De film volgt het verhaal van de Iraanse Haleh (Jasmin Tabatabai). Na de executie van haar dochter Mitra is zij 37 jaar geleden naar Nederland gevlucht. Wanneer haar broer Mohsen (Mohsen Namjoo) vanuit Duitsland op bezoek is, duikt opeens een Iraanse vrouw op waarvan gedacht wordt dat zij Haleh’s dochter (Dina Zarif) heeft verraden.

         Mitra neemt je mee op Haleh’s zoektocht naar antwoorden over het verleden. Beelden in Arnhem worden afgewisseld met flashbacks naar het leven in Iran. De manier waarop met licht en muziek wordt gespeeld om het verschil tussen deze periodes duidelijk te maken is pijnlijk, maar ook erg krachtig. De scherpe schaduwen, lange pauzes en ongemakkelijke gesprekken, dragen allen bij aan de extreem geladen spanning die je voelt bij het kijken van deze scènes. De film is iets minder dan twee uur lang, maar vliegt aan je voorbij. Als kijker zal je je geen moment afvragen hoelang Mitra nog duurt. De film weet zijn publiek in een constante staat van spanning en onbegrip te houden.

Het acteerwerk van de hoofdpersonages is bewonderenswaardig goed en zorgt ervoor dat je met alle karakters meeleeft. Af en toe brengt dit je even in de war en zorgt het ervoor dat je vergeet aan wiens kant van het verhaal je ook alweer stond.

Het verhaal is gebaseerd op gebeurtenissen uit het leven van regisseur Kaweh Modiri’: zijn zus Mitra werd geëxecuteerd voordat hij geboren werd. Als kijker word je diep geraakt door de gebeurtenissen die Haleh en haar broer Mohsen hebben meegemaakt. Mitra toont op persoonlijke wijze de Iraanse geschiedenis en laat zien hoe het conflict overal blijft voortleven, hoe hard je er ook van vlucht.

Mitra voert je totaal mee in de gevoelens van machteloosheid die alle karakters op hun eigen manier ervaren. Dat de waarheid subjectief is zal je moeten leren accepteren, wil je deze film na afloop los kunnen laten. Zeker aan middag-film-kijkers zou ik willen meegeven dat je ogen het daglicht wellicht nog niet zullen aankunnen. Ga er maar vanuit dat je ondanks alles wat je zojuist hebt gezien, zal willen terug kruipen in het donkere hol van raadsels dat Mitra is.

Geschreven door: Valérie Hoffmann

Valérie Hoffmann

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s