The Alpinist

Ergens hoog in de woeste bergen van Patagonië ploetert de 23-jarige Marc-André Leclerc door dikke pakken sneeuw en bevroren watervallen naar een bergtop. Helemaal alleen, zonder touw, GPS of ander hulpmiddel dat hem zal redden. Een verkeerde beweging heeft de dood tot gevolg, maar op zijn gezicht is geen spoortje paniek of angst te bekennen. Hij is helemaal in zijn element. Het ultieme gevoel van vrijheid, zoals hij dat noemt. En het opmerkelijkste van dit hele verhaal? Bijna niemand heeft ooit van hem gehoord.

Marc-André combineert de twee extreemste disciplines van het bergklimmen: alpinisme en ‘free solo’. Slechts gewapend met stijgijzers, ijsbijlen en wat proviand beklimt hij de hoogste en steilste bergen die Moeder Aarde te bieden heeft. Maar waar de bekendste free soloist van deze tijd, Alex Honnold (Free Solo, 2018), de spotlights opzoekt met zijn prestaties, blijft Marc-André het liefst zo veel mogelijk uit het zicht. Geen wonder dat filmmakers Peter Mortimer en Nick Rosen (The Dawn Wall, 2017) alles uit de kast moesten halen om hem überhaupt te vinden.

In twee jaar tijd volgden ze de knullige, verlegen jongen in zijn leven die de gemiddelde burger nogal erbarmelijk zou vinden; hij bezat geen huis, geen auto en zelfs geen telefoon (die was ooit gestolen door een vos), maar had een paar rugzakken met minimale benodigdheden. Hij volgde geen strak sportersdieet, maar dronk bier en at instant noodles na een lange dag avonturen met zijn vrienden. Reizen deed hij het liefst liftend. Toch – of juist daardoor – kon hij de ene monsterberg na de andere beklimmen, legde de lat steeds iets hoger en deed iedere legendarische alpinist en free soloist versteld staan van zijn mentale kracht en doorzettingsvermogen. Op zijn 25e had Marc-André al zowat alle (on)mogelijke beklimmingen gedaan, en was nog altijd hongerig naar meer. Het was een kwestie van tijd dat genialiteit over zou slaan naar waanzin. Dat ene moment op die ene berg zou alles veranderen.

The Alpinist is een biografische documentaire over een legendarische bergklimmer met een uniek karakter. Maar daar blijft het ook bij. De hobbyklimmer in mij werd erg enthousiast van het onderwerp als geheel, maar als filmcriticus was ik minder onder de indruk van de film. Waar Free Solo uitblonk in cinematografie en storytelling, blijft The Alpinist steken op een oppervlakkig niveau en kan zich daardoor niet onderscheiden van de massa aan sportdocumentaires. Desalniettemin zorgt het excentrieke karakter van Marc-André voor een vermakelijke zit en wekken zijn onbevreesde avonturen een flinke dosis wanderlust op. Met gepaste veiligheidsmaatregelen, natuurlijk.

Geschreven door Daan Robberse

daanrobberse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s