Inch’Allah

Misschien lag het gewoon aan mij en mijn vriendinnen, maar alle drie voelden we ons niet helemaal lekker toen we de zaal uit liepen. Wellicht kwam dit door onze eigen vermoeidheid of door de draaiende cameravoering, maar waarschijnlijker kwam het doordat de film het conflict zo hard aan laat komen.

Om het Palestijns-Israëlische conflict mooi op film te zetten is het misschien ook wel nodig om de kijker zo mee te slepen in de ellende. Emotionele gebeurtenissen, dramatische scenes en schokkerige beelden horen er in dat geval helemaal bij.

Inch’Allah laat het Palestijns-Israëlische conflict zien door de ogen van een jonge Canadese verloskundige, Chloé, die in haar eentje in Jeruzalem woont. Als zij naar haar werk in het Palestijnse vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever reist, moet zij iedere dag twee keer langs een checkpunt. Het leven op de Westelijke Jordaanoever in onprettige omstandigheden, in slechte woningen, mensen rondscharrelend op de vuilnisbelt, vormt een triest beeld van de dagelijkse realiteit van de Palestijnen. Daarbij is er dan nog het isolement door de enorme muur, die Israël gebouwd heeft.

Chloé krijgt een steeds nauwere band met een jonge Palestijnse vrouw die in verwachting is en wordt hierdoor steeds meer het conflict in gesleurd. Gedurende de film heeft Chloé continue dezelfde sombere gezichtsuitdrukking, waar je op een gegeven moment wel genoeg van krijgt, maar ook zij heeft te maken met dit conflict. Af een toe een lachje op haar gezicht en iets meer humor in de film had desondanks geen kwaad gedaan.

De film geeft een goed beeld van het Palestijns-Israëlische conflict in Jeruzalem dat vandaag de dag gaande is. Het toont de gespannen sfeer waarin zowel de Joden als de Palestijnen leven, hoewel Inch’Allah vooral de Palestijnen laat zien. Deze film is zeker een meeslepend drama, waarin de sfeer van hoe de mensen in dit conflict leven knap wordt weer gegeven, met wellicht een erg dramatische climax, maar in dit geval kan drama de situatie beter weergeven dan de realiteit.

Geschreven door Jaëla Arian

Jaëla

In de weer met de organisatie van LA RIOT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s