Film en vakantie in Europa

De zomer is daar en velen van jullie zullen erop uittrekken om het plezier van reizen te ondervinden. Om een kleine achtergrond te bieden voor de landen die jullie wellicht gaan bezoeken, hier een aantal films afkomstig uit verschillende Europese landen.

 

Vengo
Spanje – Tony Gatlif – 2000 – 90 minuten

Voor wie deze zomer naar Spanje vertrekt, is Vengo van Tony Gatlif een ware aanrader. Vengo is een film over zigeuners, eerwraak, rouw en bovenal muziek. Het hoofdpersonage Caco heeft het zwaar met de dood van zijn dochtertje. Hij weent veel bij haar graf op een prachtige begraafplaats in het droge Andalusië. Caco draagt de zorg over zijn geestelijk gehandicapte neefje. Dit is een ware zorg, want de vader van dit neefje heeft een lid van een andere zigeunerfamilie vermoord en deze familie wil wraak. De verhaallijn in deze film is niet heel bijzonder en ook niet erg belangrijk. De muziek is de rode draad in de film en deze is zo goed dat de film ook geen sterk verhaal nodig heeft. De flamenco laat je de sfeer van het zigeunerleven proeven. Het droge landschap met de olijfbomen en dansfeesten vormen het prachtige decor. Als je geen tijd hebt om de film te kijken, is het in ieder geval de moeite waard om de soundtrack te bemachtigen, om deze op je reis te kunnen beluisteren.

Trailer: http://vimeo.com/67572498 (excuus voor de Spaans/Franse trailer)

 

Zazie dans le métro
Frankrijk – Louis Malle – 1960 – 89 minuten

Zazie dans le métro van Louis Malle is een film over een klein meisje dat haar oom in Parijs komt opzoeken. Hij laat haar de stad zien en zij kijkt haar ogen uit. Als je deze zomer naar Parijs gaat, is dit een geweldige film om te kijken. In mooie vergeelde kleuren zie je het Parijs van de jaren ’60. Zazie is zelf het hoogtepunt van de film; het kleine meisje met kort zwart haar en ondeugende oogjes is iedereen te slim af. Er is een lange scène waarin ze door haar oom achtervolgd wordt en allerlei grappen met hem uithaalt. Ze laat bommen in zijn gezicht ontploffen, speelt eindeloos verstoppertje en laat hem alle hoeken van Parijs zien. Zazie is een brutaal kind, zeker voor die tijd, maar iedereen in de film neemt dat voor lief. De film is absurdistisch en er zitten veel slapstickscènes in die erg vermakelijk zijn. Zazie dans le métro is zo gemaakt dat je op de magisch realistische wijze van een kind naar de wereld kijkt. Geen slecht uitgangspunt als je een stad gaat bezoeken.


Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=lpt0xB7qSj4

 

Underground
Voormalig Koninkrijk Joegoslavië – Emir Kusturica – 1995 – 170 minuten

Als je deze vakantie Oost-Europa gaat bezoeken is Underground de uitgelezen film. Oost-Europa is een groot gebied, maar Undergound weet dit gebied knap te vertegenwoordigen. Underground gaat over twee vrienden die een ondergrondse wapenhandel hebben. Ze strijden tegen de Nazi’s, maar komen zelf evengoed fascistisch over. Drank, vrouwen, geweld, sadisme, ze laten niks van dit alles links liggen. De twee wapenhandelaren hebben de hele dag een band bij zich, die geweldige Balkan muziek maakt. De feesten zijn onbeschrijfelijk, je wil meteen mee gaan dansen. Deze muziek is goed om je alert te houden, mocht je van de vakantie het hele stuk naar Oost-Europa gaan rijden. Los van de steengoede muziek is de film een feest door het absurdisme en de humor waarvan deze doordenkt is. Achter deze vrolijkheid gaat iets triests schuil, iets dat Oost-Europa niet vreemd lijkt te zijn.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=JNtTJTJY6c4

 

Green Street Hooligans
Engeland – Lexi Alexander – 2005 – 109 minuten

Naar aanleiding van het WK en de voetbalgekte daaromheen, ben ik een film over voetbal gaan kijken. Green Street Hooligans is geen klassieker, arthousefilm of iets in die richting. Deze film staat echter niet voor niets op dit lijstje. Elijah Wood (Frodo in Lord of the Rings) speelt de rol van een student aan Harvard, die hier onterecht vanaf getrapt wordt. Hij gaat naar familie in Londen en komt in de voetbal-scene terecht. Hij raakt bevriend met de leider van een gang bestaande uit hooligans. Hij komt terecht in straatgevechten tussen hooligans van verschillende clubs. De softe Harvard student gaat het geweld steeds leuker vinden. Het gekke is dat je gedurende de film zelf ook steeds meer de smaak van het geweld te pakken krijgt. De sterke verbintenis tussen de hooligans, het doel dat ze allemaal voor ogen hebben en het geweld dat hierbij komt kijken hebben iets aanlokkelijks. Het geweld komt realistisch over, waardoor je het idee hebt dat je dit zelf ook zou kunnen. De enge vraag die bij mij opkwam was: zou ik hier zelf ook toe in staat zijn? Al met al geen bijster goede film, maar wel interessant en vermakelijk.   

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=EAe-1Lv1KYU

 

La Strada
Italië – Federico Fellini – 1954 – 104 minuten

Wie naar Italië gaat, moet een film van Federico Fellini gezien hebben. Hij weet als geen ander de sfeer van Italië neer te zetten. Fellini kiest de meest karakteristieke spelers uit om dit voor hem te doen. Veel van zijn films worden ondersteund door de filmmuziek van Nino Rota, zo ook de film La Strada. Fellini’s vrouw (Giulietta Masina) vertolkt de hoofdrol in La Strada, ze speelt een jonge vrouw die door haar familie meegegeven wordt aan een brute straatartiest. Samen reizen ze heel Italië door. Zij speelt op haar trompet en werkt als assistente in de shows van de straatartiest. De film laat het mooie maar harde platteland van het Italië van de vorige eeuw zien. Het land met zijn leegte vertolkt de eenzaamheid die Masina ook vertolkt in haar spel. Deze dingen, in combinatie met de muziek van Nino Rota, maken de film tot een prachtig geheel.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=5OJZ_nm6G-M (hoewel de ondertitels missen geeft deze trailer toch een goede impressie van de film)

 

Das Weisse Band
Duitsland – Michael Haneke – 2009 – 144 minuten

Voor wie onze oosterburen gaat bezoeken staat Das Weisse Band op het programma. Dit is een film van de fabuleuze Michael Haneke. Alhoewel de film uit 2009 afkomstig is, is deze in het zwart-wit gefilmd. De beelden zijn weloverwogen en hebben door hun traagheid iets fotografisch. De film speelt zich af in een klein Duits dorpje vlak voor de Eerste Wereldoorlog. Op het eerste gezicht is dit een normaal dorpje, maar de onderliggende sfeer is grimmig. De jeugd staat centraal in het verhaal. Haneke maakt inzichtelijk hoe deze jongeren zich later tot de Nazi’s van de Tweede Wereldoorlog hebben kunnen ontwikkelen. De kinderen zijn wreed en spelen nare spelletjes; hierbij vallen zelfs doden. De ijzigheid wordt door de stille beelden en het geweldige acteerwerk versterkt. Wie in deze tijd naar Duitsland reist zal uiteraard niks terug zien van de sfeer in de film, maar het is een interessant beeld dat zeker de moeite waard is.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=GJ6tfWr891o

 


Door: Lottie van Haastrecht

Lottie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s