Une nouvelle amie

Het werk van Franse regisseur François Ozon is alles behalve voorspelbaar. Zijn eerdere films zoals Dans la maison (2012) en Jeune et jolie (2013) tonen aan dat Ozon graag grenzen opzoekt en ongewone verlangens of geheimen portretteert. Ook in zijn nieuwste speelfilm, Une nouvelle amie, is dit het geval.

Deze psychologische thriller begint met een mooi gestileerde en ietwat lugubere scène. Laura, de overleden beste vriendin van Claire (Anaïs Demoustier) wordt opgemaakt voor haar begrafenis. De speech van Claire, ondersteund door flashbacks, laten zien hoe hecht de vriendschap tussen de twee vrouwen was. Claire heeft dan ook een belofte gedaan. Ze zal altijd voor Laura’s dochter en haar echtgenoot David (Romain Duris) blijven zorgen. Deze emotionele openingsscène doet niet vermoeden dat deze belofte een dramatische wending kan krijgen.

De film is nog maar net begonnen of Claire doet een schokkende ontdekking wat betreft David, de echtgenoot van Laura. David kleedt zich graag als vrouw. Claire moet hem beloven dat ze dit niet verder vertelt, vooral niet aan haar echtgenoot Gilles. Claire voelt zich moreel verplicht tegenover Laura om zijn geheim te bewaren en besluit David en zijn ware aard te beschermen. Na een tijdje wordt ze zelfs heel close met Virginia, het alter-ego van David.

Wat hierna volgt is een opeenstapeling van gebeurtenissen die niet allemaal even geloofwaardig zijn en soms ongemakkelijk om naar te kijken. De relatie tussen Claire en Virginia wordt steeds hechter. Het is naarmate het verhaal vordert lastiger om David en Virginia als dezelfde persoon te zien, zowel voor de protagonist Claire als voor de kijker. Het gemis van haar vriendin Laura wordt opgevuld door haar nieuwe vriendin Virginia, maar in hoeverre is dit een gezonde verhouding?

Ondanks het originele verhaal en de vele spannende momenten was het soms lastig om inzicht te krijgen in de personages. De relatie tussen Claire en Laura werd in vogelvlucht getoond waardoor je als kijker niet de kans krijgt om Claire of Laura beter te leren kennen. Claires echtgenoot, Gilles, wordt al helemaal niet uitgediept. De aandacht wordt vooral gefocust op David en zijn alter-ego Virginia, maar toch leek ook dit personage diepgang te missen. Een emotioneel moment tijdens een optreden in een nachtclub was voor mij de enige scène waarbij ik echt begrip voor David kon opbrengen.

Une nouvelle amie is een film vol verassingen. Deze psychologische thriller heeft ook de nodige ironische of komische momenten. Door vele onvoorziene en schokkende scènes is het niet duidelijk wat er precies gaat gebeuren. Het onverwachte eind bewijst maar weer dat Ozon weet hoe hij zijn kijkers moet verrassen.

Geschreven door Stella van Meersbergen

stellavmeersbergen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s