De Oekraïense film The Tribe vertelt het verhaal van een dove jongen, die zijn weg probeert te vinden in een kostschool voor dove kinderen. Als nieuwkomer wordt hij aanvankelijk buitengesloten, maar al gauw wordt hij in bescherming genomen door een wat oudere jongen. Deze blijkt echter een verderfelijke invloed op hem te hebben. We worden meegevoerd in een vreemde wereld, waarin woorden niet lijken te bestaan.
Regisseur Miroslav Slaboshpitsky maakte deze film, die bij het Cannes Festival vier (!) nominaties in de wacht sleepte, met dove acteurs, wat betekent dat de hele film in gebarentaal is. Er is geen ondertiteling of voice-over. Het draait in The Tribe namelijk om liefde en haat: onze diepste emoties, die zonder woorden volledig kunnen worden geuit. Je zou verwachten dat een film, waarin alleen in gebarentaal gecommuniceerd wordt, niet te begrijpen valt voor een gewoon publiek. Maar The Tribe bewijst dat juist non-verbale communicatie het sterkst spreekt. Soms duurt het misschien wat langer voordat je doorhebt wat er precies gebeurt, maar uiteindelijk komt de boodschap des te harder aan.
De kinderen gedragen zich letterlijk als een tribe, als een stam die samen leeft, maar waarin wel onderling gevochten wordt. Binnen de groep geldt het recht van de sterkste in de strijd om het leiderschap. Het acteerwerk is heel fysiek: de gevechten en seks worden allemaal ruw en ongecensureerd uitgebeeld. Hierdoor is het soms lastig te zeggen wat echt is en wat niet. Dit geldt ook voor het verhaal zelf: doordat de context voor ons vreemd is, is het lastig te zeggen welke delen van het verhaal realistisch zijn en welke niet.