Festival Cinéma Arabe 2015

De nasleep van de Arabische Lente. Zinkende schepen, volgepakt met vluchtelingen voor de Italiaanse en Maltese kust. IS-terreur en angst zaaien van Mosoel tot Benghazi en van Parijs tot Kopenhagen. Libanon zag haar bevolking met praktisch één vierde toenemen vanwege het aantal oorlogsslachtoffers dat wist te ontkomen in Syrië. Egypte en Jemen verkeren opnieuw in chaos na omvergeworpen regeringen. De dictaturen waar in 2011 tegen gestreden werd, de vrijheid en democratie waar in 2011 voor gevochten werd, het lijkt alsof deze periode van hoop en optimisme in de laatste jaren wordt vergeten. In de Nederlandse en westerse media rees de vraag of er eigenlijk wel gesproken kan worden van een Arabische ‘Lente’. Deze desastreuze consequenties had men niet voor ogen gehouden na het aftreden van Ben Ali in Tunesië, Mubarak in Egypte enzovoorts. Er is op zijn zachtst gezegd veel onrust in de Arabische Wereld en in bepaalde gebieden ziet de toekomst er vooralsnog niet rooskleurig uit. Dit wil echter niet zeggen dat we deze mensen die protesteerden op het Tahrirplein en al die andere plekken in de MENA-regio, moeten vergeten. Juist die verhalen en ontwikkelingen van de gewone mens in deze transitielanden moeten we niet laten overschaduwen door de huidige politieke en religieuze conflicten.

Het Cinéma Arabe Festival viert dit jaar alweer zijn zevende editie en toont exclusieve films uit de MENA-landen bij ons in Rialto. Deze films bieden dat perspectief waarin een andere blik wordt geworpen op de regio, bekeken vanuit de gewone Tunesiër, Libanees, Marokkaan etc. Actuele ontwikkelingen, de gevolgen van politieke onrust, oorlog en bezetting, migratie en identiteit, family matters en de positie van vrouwen zijn terugkerende thema’s in het filmaanbod van Cinéma Arabe. Deze films kom je niet snel tegen in de Nederlandse bioscopen, maar het is juist hier belangrijk dat deze films worden vertoond. Beeldvorming over de Arabische Wereld en de Islam is naar mijn mening veelal gekleurd en verdient om die reden een meer genuanceerde blik. Films hebben dit vermogen in zich. Of het nou gaat om een spannende actiethriller of schrijnend gezinsdrama, Festival Cinéma Arabe biedt deze verrijking.

Festival Cinéma Arabe is al in volle gang en duurt nog t/m zondag 26 april. Bemachtig dus nog snel een kaartje!

 

Geschreven door Ruben Wissing

 

LA RIOT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s