Atlantic.

De Atlantische oceaan. Een enorme oppervlakte met een aantrekkelijke maar vaak ook onbereikbare overkant. Ook voor de Marokkaanse Fettah (Fettah Lamara). De zoon van een oude visserman (Mohamed Majd).

Atlantic. (2014) begint met beelden van de oceaan. Op deze woeste golven zien we een windsurfende Fettah. Hij vervoert zich van kust naar kust. Waar deze reis naartoe gaat wordt naarmate de film vordert duidelijk door een voice-over met poëtische uitspraken. De antwoorden op veel vragen worden hierdoor wel aan de kijker zelf overgelaten. De beelden van Fettah op reis op het water worden ondersteund door prachtige muziek en afgewisseld met flashbacks. Deze momenten uit zijn verleden spelen zich allemaal af in het vissersdorpje Moulay.

In het dorpje komen de Marokkaanse bewoners veel in aanraking met toeristen uit Europa, het magische gebied aan de andere kant van de oceaan. Eén van deze toeristen is de Nederlandse Jan, gespeeld door regisseur Jan-Willem van Ewijk die in deze film een karakter neerzet die erg lijkt op zichzelf, een surfer die elk jaar terugkeert naar dit vissersdorpje. Fettah en Jan ontwikkelen net als veel andere toeristen en inwoners van Moulay door hun liefde voor windsurfen een hechte band.

Maar wat gebeurt er als de toeristen weer vertrekken en de bewoners van Moulay weer worden geconfronteerd met hun eigen onfortuinlijke werkelijkheid? Net als velen verlangt Fettah naar Europa, hij wil ontsnappen.
Zijn verlangen naar Europa wordt door de komst van de Nederlandse Alexandra (Thekla Reuten), de vriendin van Jan, nog groter. Hij wordt op slag verliefd op deze Europese vrouw die alles heeft wat hij niet kan krijgen.

Deze tweede film van Nederlandse regisseur Jan-Willem van Ewijk draait om dromen en verlangens. Ze worden belichaamd in het personage Fettah, die voor een groot deel ook zichzelf speelt. Het feit dat haast alle Marokkaanse personages in de film geen echte acteurs zijn maar daadwerkelijk bewoners van het dorpje Moulay zorgt ervoor dat de film een authentieke gemeenschap weergeeft. De onderlinge relaties van de bewoners maar ook de hechte band met de Europese toeristen komen oprecht over.

Atlantic. is een verhaal over verlangens en de wens om te ontsnappen aan je verleden en toekomst. Regisseur van Ewijk heeft dit op een visueel aantrekkelijke manier weten te vertalen. De kijker kan Fettah’s verhaal op een eigen manier interpreteren en zich net als de hoofdpersoon laten meevoeren op de oceaan.

Geschreven door Stella van Meersbergen

stellavmeersbergen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s