Kurai Kurai

Ergens in de droge, kale Kirgizische steppen stapt een jongen uit een trein, Emo (Talgat Kelimbetov). Hij heeft een lange reis gemaakt, een reis ergens naar toe en ergens vandaan. Langs hem waait een steppentuimelaar. Hij bukt om de ontwortelde struik op te pakken, de kurai. Hij houdt zijn oor dicht bij de kurai en luistert.

Dit is één van de eerste scenes uit het speelfilmdebuut van documentairemaakster en fotografe Marjoleine Boonstra, getiteld Kurai Kurai – Tales on the Wind. Kurai zijn rondwaaiende takken; ze komen nergens vandaan en gaan nergens naartoe. In films wordt deze plant veelal gebruikt om leegte aan te geven, maar hier is de kurai juist de bron van het leven. De kurai draagt verhalen van de inwoners van Kirgizië met zich mee, levenslessen over de dood en het bestaan, over illusie en werkelijkheid.

In de film staat Emo centraal. Emo heeft net te horen gekregen en dat zijn vriendin zwanger is, maar mogelijk niet van hem. Hij vlucht naar zijn geboorteplek en probeert opnieuw richting in zijn leven te vinden tijdens een zoektocht over de Kirgizische steppen. Als een kurai waait hij over het land en ontmoet hij verschillende mensen die hem verhalen vertellen. Ze hebben allemaal een andere werkelijkheid en leren Emo om te leven met de zijne. Emo moet proberen te leven als de kurai, zonder thuis en zonder bestemming, meeliftend op de wind en het leven nemend zoals het komt.

Boonstra heef twaalf jaar aan de film gewerkt. Tijdens deze jaren maakt ze reizen door Kirgizië en Oezbekistan en verzamelde zo de verhalen voor de film. Doordat de film zo veel verhalen en (poëtische) beelden bevat, raakt je als kijker echter wel verwijderd van Emo en het verhaal dat hij te vertellen heeft. De focus wordt meer gelegd op het prachtige Kirgizische landschap, voor velen waarschijnlijk onbekend. In die zin komt de achtergrond van Boonstra (als fotografe) goed naar voren. Kurai Kurai – Tales on the Wind vertelt de mythes van het Kirgizische steppen op een beeldende manier, waardoor je je uiteindelijk beseft dat je als kijker misschien ook wel de rol van kurai hebt aangenomen.

(Bonus! Bij aankoop van je kaartje krijg je een gratis CD met de muziek uit de film!)

Geschreven door Annelies 

Annelies Bontjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s