Refugiado

Ken je dat gevoel dat je ’s avonds over straat loopt en je hoort iets.
Je staat even stil en kijkt om..
Niemand te bekennen.
Toch blijf je omkijken en je gaat iets sneller lopen. Het is wel erg donker hier. Steeds meer voel je een aanwezigheid in je rug prikken, alsof iemand je achtervolgt.
Deze film gaf mij ook dat gevoel. Ik noem het even: de aanwezigheid van de afwezigheid.

De 7 jarige Matias is jarig en viert zijn verjaardag op school. Hij blaast zijn kaarsjes uit en speelt met zijn vriendjes. Alles lijkt te kloppen.
Totdat de school al een tijd uit is en zijn moeder hem nog niet is komen ophalen. Na een tijd brengt de juf hem naar huis, en daar vinden ze zijn moeder ‘Laura’ bloedend tussen spiegelscherven op de grond liggen. De dader: de vader, Fabian.
Nadat ze uit het ziekenhuis komen besluit de moeder, die nota bene ook nog zwanger is, dat het genoeg is. Het kan zo niet langer. De ‘refugiado’ begint. Ze vertrekken.
Een opvangtehuis, een hotel, nog een hotel.. Ze vluchten van plek tot plek, doodsbang dat Fabian hun zal vinden. Overigens zie je de hele film Fabian nooit helemaal in beeld.
Toch voel je vrijwel de hele film door, net als Matias en Laura, zijn hete adem in je nek: de aanwezigheid van de afwezigheid. De onwetendheid van waar de gewelddadige, woedende Fabian zich bevindt maakt de film nagelbijtend spannend.

Echter is het interessantste aspect van de film, dat je het hele drama beleeft vanuit het perspectief van de jonge Matias.
Matias snapt niet wat er aan de hand is. Waarom kan hij niet meer naar school? Waarom mag hij zijn vriendjes niet zien? Waarom huilt mama de hele tijd? Als zijn vader belt vraagt hij: waarom sla je mama als je van haar houdt?
Zijn naïviteit en onschuld maakt de film nog tragischer dan het al is.

Geschreven door Paola Scholte

Paola

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s