Sami Blood

Sami Blood is een Zweedse film over een voor mij totaal onbekend onderwerp: de benarde situatie van de Lappen in de vorige eeuw.  We volgen Elle Marja (knap gespeeld door Lene Cecilia Sparrok), een meisje van het Samisch ras, in het hoge noorden van Zweden, dat met haar zusje Njenna naar een Zweedse school wordt gestuurd om geassimileerd te worden in de ‘moderne’ cultuur van 1930.

Elle Marja is een zelfstandig, opstandig meisje dat haar eigen plan trekt. Ze verzet zich tegen haar ouderlijke cultuur, en tegen het beeld van de ‘beschaafde’ mens over Lappen.

In deze periode heersten er namelijk groteske vooroordelen over het teruggetrokken volk: het zijn stinkende, onderontwikkelde schepsels die niet in steden kunnen overleven omdat hun kleine brein niet aankan wat voor de volwaardige mens is gemaakt.

Zoals ik eerder benoemde, is deze vorm van racisme volledig langs mij heen gegaan. Het is bijzonder te zien hoe een meisje dat in eigenlijk niets verschilt van de ander, wordt achtergesteld en uitgejoeld. Ook mensen met betere bedoelingen behandelen Elle Marja als een exotisch product, eerder dan als een landgenoot.

Elle Marja komt nergens van de vooroordelen af. Ze zitten in haar bloed. En haar pogingen zich te ontdoen van haar herkomst vormen de spil van deze schrijnende, intrigerende film.

Regisseuse Amanda Kernell, zelf half Samisch, verbeeldt ieder moment van Elle Marja’s zoektocht met dezelfde concentratie en zorgvuldigheid: het resultaat is een traag, maar daardoor meeslepend avontuur.

 

Geschreven door August de Leeuw

August LA RIOT

August de Leeuw schrijft recensies voor LA RIOT, een platform voor kritische filmliefhebbers en partners met Filmtheater Rialto in Amsterdam. Daarnaast schrijft en speelt hij voor Decamerone.nu, een interdisciplinair project van LikeMinds dat begon als een website en uit is gegroeid tot een op voorstellingen en live-presentaties gebaseerd collectief van muzikanten, tekenaars en schrijvers. August heeft een jaar gestudeerd aan de Performanceopleiding van de ToneelAcademie Maastricht, en bij ingang van het schooljaar 2016 studeert hij aan de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s