LA RIOT op het World Cinema Amsterdam: Burning

Burning is een boekverfilming van het korte verhaal Barn Burning van de Japanse schrijver Haruki Muramaki, en speelt met thema’s als mysterie en obsessie. De door plastische chirurgie mooi gemaakte Haemi vraagt de verlegen Jongsu om tijdens haar reis op haar kat te passen, maar ondanks een volle kattenbak zien we de kat nooit. Bestaat hij wel of is er sprake van een imaginaire kat?

De eerste vraag die Haemi aan Jongsu stelt is: “Heb je een vriendin?” Ze windt er geen doekjes om en palmt Jongsu snel in, die niet weet wat hem overkomt. De teleurstelling is dan ook des te groter als Haemi na een spirituele reis door Afrika terugkomt met de rijke, mysterieuze Ben. Waar Burning begint als een verhaal over een ontluikende liefde, slaat de sfeer dan om in iets rusteloos en onheilspellends, al is het voor de kijker moeilijk te bepalen wat er precies gaande is.

Jongsu en Ben klikken meteen al niet met elkaar, toch ontstaat er een ongemakkelijke driehoeksverhouding tussen hen en Haemi. Niet alleen dankzij het gesloten karakter van Jongsu, die vastzit in zijn droom om schrijver te worden, maar ook door het contrast tussen de achtergronden van de beide jongens. Het sociale verschil tussen hen is vanaf het begin duidelijk. De rijke en mysterieuze Ben wordt door Jongsu vergeleken met The Great Gatsby, terwijl Jongsu zelf als boerenjongen er alles aan moet doen om de eindjes aan elkaar te knopen.

Als dan ook nog eens de pyromane hobby van Ben boven water komt – het verbranden van leegstaande kassen – krijg je als kijker het vermoeden dat het verhaal niet goed kan aflopen. Ondanks dat er vervolgens op het eerste gezicht niet veel gebeurt – Ben vertelt Jongsu dat hij binnenkort een kas gaat verbranden en Jongsu zoekt vervolgens als een bezetene naar deze kas, terwijl Haemi spoorloos lijkt te verdwijnen – neemt de onderhuidse spanning toe. Als kijker verlies je wel enige grip op het verhaal, tot aan het verlossende einde.

De film blijft trouw aan het thema van obsessie. Jongsu ontwikkelt een obsessieve liefde voor Haemi tijdens haar reis, en later een nog grotere obsessie voor de kassen die Ben dreigt te verbranden. Hiernaast geeft Burning een inkijkje in het klassenverschil in Zuid-Korea en in het leven van jongeren in een Koreaanse stad. Burning heeft een lange speelduur en is zeker geen luchtige film, maar laat je wel tot aan het eind op het puntje van je stoel zitten.

Geschreven door Isa Vroom

Isa Vroom

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s