Het Hut Syndicaat

Aan de rand van een boerenveld, in de akkers van de Wieringermeerpolder, staat een groepje mannen, mannen op leeftijd. Sommigen worden vergezeld door een hond, anderen door jachtgeweer. Enkele tientallen meters verderop zoeven de windmolens en in de verte klinkt het geruis van een autoweg. Het algehele voorkomen van de mannen doet tegen de achtergrond van deze hedendaagse omgeving vermoeden dat ze een eeuw te laat geboren zijn. Maar nee, het is 2018 en de jachtcultuur wordt in ere gehouden door de mannen van ‘Het Hut Syndicaat’.

De hoofdpersoon van de documentaire is gastronoom en doe-het-zelver Ronald Timmermans.Vanuit zijn zelfgemaakte hut in de natuur regelt hij als jachtmeester van ‘De Hut’ het samenkomen van een van de weinige jachtgezelschappen die Nederland nog rijk is. Met onder andere buschauffeurs, tandartsen en een advocaat is het een redelijk divers gezelschap. Door het leven van alledag heen zien de mannen elkaar zelden. Eens in de zoveel weken komen ze bij elkaar. Ze drijven samen het wild op, schieten de nodige dieren neer en wisselen wat amicaliteiten uit om de dag vervolgens ten einde te brengen met een glas jenever.  

afbeelding 1

Een stereotype beeld over een mannengroep als deze is al snel gevormd. Maar anders dan een clichématig beeld van jagende en vleesetende mannen doet vermoeden, bekommeren de jagers van ‘De Hut’ zich om duurzaamheid en natuurbehoud. De jagers hebben hun mening paraat over zaken waar de niet-jagende mens maar weinig van afweet. Ze hebben een mening over de mate waarin bomen langs een weg schadelijk zouden zijn voor kieviten of ze zijn sterk tegen het eten van zalm, aangezien het voeden van deze roze vis gepaard gaat met vele verloren kilo’s aan potentieel eetbare ansjovis.

‘Het Hut Syndicaat’ is een documentaire van de Nederlands-Mexicaanse documentairemaker Diego Gutierrez. Na het lezen van een kookboek van Ronald Timmermans ontwikkelde Gutierrez een fascinatie voor de Nederlandse jachtcultuur. Een jaar lang volgde Gutierrez de jachtpartijen en interviewde hij de jagers van ‘De Hut’.  Het resultaat is een documentaire die een oordeelloos en objectief inkijkje biedt in een uitstervende cultuur.

Geschreven door Jorryt de Jong

 

Jorryt de Jong

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s