LA RIOT filmoverzicht voor 2019

Het nieuwe jaar brengt vele nieuwe filmtitels met zich mee. De ervaring leert dat vooral nu, rondom de uitreiking van grote filmprijzen als de Golden Globes en Academy Awards, de bioscoopfilms van hoge kwaliteit zijn, daarom een bij deze klein overzicht van interessante titels die de komende tijd te zien zullen zijn.

the favourite

The Favourite

Met zijn nieuwste film The Favourite gaat de wens van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos ooit een kostuumdrama te maken in vervulling. In vergelijking met zijn laatste twee films, The Lobster (2015) en The Killing of a Sacred Deer (2017), is The Favourite een meer realistische film. Het absurde randje dat het werk van Lanthimos typeert, blijft wel behouden.

De film vertelt het verhaal over Abigail (Emma Stone) die, startend als dienstmeid hogerop probeert te klimmen aan het Engelse hof onder de regering van Koningin Anna (Olivia Colman). Eerst krijgt Abigail nog hulp van haar nicht (Rachel Weisz), maar later zullen ze samen naar alle mogelijke middelen grijpen om de aandacht van de koningin te winnen. De film is genomineerd voor vijf Golden Globes.

The Favourite, NL première: 3-01-19. Regie: Yorgos Lanthimos

 

werk ohne autor

Werk ohne Autor

In Werk ohne Autor vertelt Florian Henckel von Donnersmarck (Das Leben der Anderen) het levensverhaal van Kurt (Tom Schilling), gebaseerd op dat van de beroemde Duitse kunstschilder Gerhard Richter. Het leven van Kurt wordt over drie tijdsperiodes laten zien, zijn kindertijd in het pre-Nazitijdperk, zijn studententijd in de DDR en zijn periode in West-Duitsland nadat hij gevlucht is. Naast de kunstzinnige ontwikkeling van Kurt staat de gespannen relatie tussen hem en zijn schoonvader (Sebastian Koch) centraal. Hun levensgeschiedenis is zonder dat ze het van elkaar weten met elkaar verbonden: zijn schoonvader is als leider van het Nazi euthanasieprogramma verantwoordelijk geweest voor de dood van Kurt’s labiele tante. Werk ohne Autor biedt een inkijk in de complexe sociale verhoudingen in de roerige geschiedenis van het 20e-eeuwse Duitsland.

Werk ohne Autor, NL première: 24-01-19. Regie: vertelt Florian Henckel von Donnersmarck

capharnaüm

Capharnaüm

Capharnaüm van regisseur Nadine Labaki vertelt het verhaal over de 12-jarige Libanese Zain die opgroeit in de armste wijk van Beiroet. Als protest tegen de extreme armoede waar hij in moet leven, klaagt hij zijn ouders in de rechtbank aan voor het feit dat ‘zij me op de wereld hebben gezet’. Deze daad zet de toon voor de rest van de film: Zain besluit van huis weg te lopen als zijn iets oudere zus wordt uitgehuwelijkt en begint aan een roadtrip door het land. De film heeft naast het dertigtal aan prijzen en nominaties op internationale filmfestivals vorig jaar de juryprijs op het filmfestival van Cannes ontvangen.

Capharnaüm, NL première: 31-01-19. Regie: Nadine Labaki

 

at eternity's gate

At Eternity’s Gate

Het is één van de velen in de verzameling aan films over Vincent van Gogh. In 2017 was het Loving Vincent die zich als volledig geschilderde film onderscheidde  van de rest van de Vincent-films. At Eternity’s Gate onderscheidt zich door het leven van Vincent in zijn laatste jaren te belichten zonder aandacht te schenken aan de waanzin die hem in die periode kenmerkt. De rol van Vincent wordt vertolkt door Willem Dafoe.

At Eternity’s Gate, NL première: 7-2-19. Regie: Julian Schnabel

 

lazzaro felice 2

Lazzaro Felice

Boer Lazzaro is de goedheid hemzelve, een naïve ziel die voor iedereen klaar staat als ze hem ook maar zijn naam roepen.  Het agrarische mini-dorpje waar hij woont wordt geterroriseerd door markiezin Alfonsina de Luna, die de boeren die voor haar werken volledig laat exploiteren. De boze boeren gooien hun frustratie dikwijls op Lazzaro, die hier verrassend ongeschonden onder lijkt. De zoon van de markies, Tancredi, heeft het gehad met het dorp en maakt een plan om zijn eigen ontvoering te ensceneren. Lazzaro, die zich van geen kwaad bewust is, biedt zijn hulp aan en er ontwikkelt zich een bijzondere vriendschap.

Lazzaro Felice een poëtisch-realistische film met een magisch randje en biedt een mooie inkijk in de voorbije plattelandscultuur van de jaren ’80 in Italië.

Lazzaro Felice, NL première: 21-03-19. Regie: Alice Rohrwacher

 

ash is purest white

Ash Is Purest White

Eind maart is het weer tijd voor een film uit Azië. De regisseur van Mountains may depart vertelt met zijn nieuwe film het verhaal over danseres Qiao die verliefd wordt op de lokale gangster Bin. Qiao weet met wat waarschuwingsschoten Bin te redden in een gevecht met een rivaliserende groep, maar wordt hierdoor zelf opgepakt en in de gevangenis gezet. Bin komt haar in de vijf jaar dat ze vastzit nooit opzoeken en laat na zijn vrijlating niets meer van zich horen.  Qiao staat er op hem nog één keer in levende lijven te zien en start een avontuurlijke zoektocht door het land. De film van Chinees-Japans-Franse maak won al een prijs voor beste actrice bij de Asia Pacific Screen Awards en zal deze maand te zien zijn op het Palm Springs International Film Festival.

Ash is Purest White, NL première: 28-03-19. Regie: Jia Zhangke

 

Jorryt de Jong

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s