My Octopus Teacher

My Octopus Teacher  trekt je aandacht even weg van de grauwe avondlucht, de gesloten winkels en de muren van je studentenkamer, die alsmaar meer op je af lijken te komen. Samen met Craig Foster duik je namelijk het water in.

Het verhaal dat My Octopus Teacher vertelt is simpel. Foster besluit iedere dag de woonplek van een specifieke octopus in het kelpwoud van False Bay (dicht bij Kaapstad) te bezoeken. Er ontstaat een ware vriendschap tussen de twee. Bijzonder is hoe Foster elk moment heeft kunnen vangen met zijn camera. De achtervolgingsscènes tussen een haai en de octopus zijn te vergelijken met die van een achtervolging in een blockbuster: je zit er als kijker met de neus bovenop. Naast spannende momenten, waarin het om leven of dood draait, zijn er vertederende momenten tussen het dier en Foster te zien.

Craig Foster heeft uiteindelijk een ware band opgebouwd met het beest. Dit is een fascinerend aspect van de film, want het is bijna ongemakkelijk hoe Foster over haar praat. De vervreemding die ik daarbij voel, komt wellicht voort uit hetzelfde gevoel dat Foster daartoe bewoog zoveel tijd in het water te besteden: de disconnectie met de natuur. Voor Foster is de ontmoeting met deze octopus een keerpunt in zijn leven geweest, het heeft hem veel geleerd over de plek van de mens in de wereld en hoe ieder zijn steentje hieraan bij kan dragen. Een mooie boodschap, die de film met zijn prachtige beelden van deze wonderbaarlijke octopus zeker weet over te brengen.

Toch blijf ik me afvragen in hoeverre dit zijn leven ook niet heeft overgenomen – wat denkt zijn familie wel niet, wanneer hij meer tijd met een octopus doorbrengt dan met hen? Wanneer slaat passie om in obsessie? Zo zag ik laatst de Nederlandse film Mijn Rembrandt, waarin Thomas Kaplan opbiecht dat hij een van zijn Rembrandt schilderijen wel eens op de mond heeft gezoend. Met hetzelfde genot laat Foster de tentakels van zijn geliefde octopus over zijn gezicht glijden. Op dat soort momenten kan ik de mensheid met dezelfde bewondering aanschouwen als Craig Foster de dierenwereld, toen hij de octopus voor het eerst tegenkwam.

My Octopus Teacher is te zien op Netflix

Mijn Rembrandt is te zien op Vitamine Cineville

Geschreven en geïllustreerd door Luca Deutinger

lucadeutinger

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s