LUX film dagen 2015

In deze tijd van het jaar wordt in Nederland, net als in de andere lidstaten van de Europese Unie, de LUX film days gehouden. Op 3, 4, 5 en 6 november zijn op het Leiden Internationaal Film Festival vier LUX films gratis te zien! Namelijk de drie finalisten voor de LUX filmprijs, drie meeslepende, intrigerende, goede films: Mustang, Urok (The Lesson) en Mediterranea. Deze gratis reeks films wordt afgetrapt met de film Girlhood, een van de finalisten van vorig jaar.

De LUX filmprijs is een initiatief van het Europees Parlement en heeft tot doel de Europese film en cultuur te promoten. Door middel van film worden de Europese culturele diversiteit en Europese waarden aan het licht gebracht. Kom deze Europese film pareltjes dan ook zien! Op Mediterranea na zijn de films al eerder op het grote doek geweest in Nederland, maar mocht je deze nog niet hebben gezien dan is dit je kans! Mediterranea komt pas rond januari 2016 in Nederland uit. Dus grijp deze kans om als één van de eersten deze film te zien!

Deze vier films zijn gratis toegankelijk en worden vertoond in de bioscoop Trianon in Leiden. Koop wel deze gratis kaartjes van te voren want vol is vol! Meer info… 

Dinsdag 3 november – 16:00
Girlhood – Céline Sciamma (finalist 2014)
Girlhood is een realistisch coming-of-age drama over het opgroeien in de harde realiteit van een uitzichtloos bestaan.
Lees hier een recensie! 

Woensdag 4 november -16:00
Mediterranea – Jonas Carpignano
Ayiva heeft zijn thuisland Burkina Faso achtergelaten op zoek naar een manier om voor zijn zus en zijn dochter te zorgen. Hij maakt gebruik van zijn positie in een illegale smokkeloperatie om zichzelf en zijn beste vriend Abas van het continent te krijgen. Maar zijn problemen zijn nog niet ten einde nadat hij zijn eindbestemming in Italië heeft bereikt.

Donderdag 5 november – 16:00
Mustang – Deniz Gamez Ergüven
In een dorp in het noorden van Turkije, lopen Lale en haar vier zussen van school naar huis. Tijdens het lopen spelen ze onschuldige spelletjes met een aantal jongens. Als de familie daar lucht van krijgt, gaat het roer echter volledig om. Lessen in huishouding vervangen school, en opeens is men bezig met de voorbereidingen voor uithuwelijken.
Lees hier een recensie! 

Vrijdag 6 november – 16:00
Urok (The Lesson) – Kristina Grozeva, Petar Valchanov
Een hardwerkende Engelse lerares in een klein Bulgaars dorpje wordt geconfronteerd met haar eigen moraal als ze haar financiële problemen wil oplossen. Wat maakt dat goede mensen in criminelen veranderen?

LA RIOT

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s